Montenidoli

 
Genesteld in de Toscaanse heuvels tussen Firenze en Siena, net buiten de idyllische middeleeuwse stad San Gimignano ligt Montenidoli. 
Montenidoli, de berg van de kleine nesten: 27 hectare wijngaarden, 10 hectare olijfbomen omgeven door 200 hectare bos. De Etrusken waren de eersten die deze schat en plantenstokken ontdekten, toen kwamen de Romeinen en de Tempeliers. In 1965 verhuisde Elisabetta met haar levenspartner Sergio Muratori en 9 kinderen naar het wijngoed. Het was een levenskeuze die niet alleen werd bepaald door haar liefde voor het land en de vruchten, maar ook door de wens om een plaats te creëren waar kansarme ouderen en jongeren elkaar ontmoeten, studeren en werken. Dit project  leeft nog steeds en met het overlijden van Sergio in 2012, werd als eerbetoon de "Sergio the patriarch non-profit foundation" opgericht, die verontruste jongeren en ouderen in nood helpt.
 
Elisabetta Fagiuoli, een bijzondere 80+ jarige dame, maakt bijzondere wijnen en met een bijzondere toedracht!
 
Elisabetta werd geboren met het land in haar bloed. Haar familie kweekte wijnstokken en olijfbomen in Custoza, niet ver van Verona, sinds de jaren 1700. Traditiegetrouw respecteren Elisabetta en Sergio het land en cultiveren het met uitsluitend biologische methoden. Zwavel en koper zijn de enige stoffen die worden gebruikt om parasieten te bestrijden, en alleen als het absoluut noodzakelijk is, omdat de filosofie van Montenidoli is dat zonlicht en schone lucht het beste medicijn zijn om de wijnstokken gezond, sterk en resistent te maken tegen ziekten en slecht weer. Het was een lange en moeilijke weg, maar de resultaten zijn uitstekend. De eerste wijn werd in 1971 geproduceerd.

De top van de heuvel bestaat uit oeroude gronden van het Trias tijdperk, de oudste in Toscane, een waardevolle bron van mineralen voor rode wijnen. Op de flanken bestaat de bodem uit lagen kalksediment, welke werd achtergelaten door de Ligurische zee. Dit versterkt en verrijkt het bouquet van de witte wijnen.

De wijnen van Elisabetta Fagiuoli zijn altijd adembenemend en spreken de taal van hun terroir. Ze zijn totaal anders dan de rest. Authentieke, delicate wijnen, gekenmerkt door ziltigheid, mineraliteit en een enorm rijpingspotentieel. Niet altijd even makkelijk, maar werkelijk uniek!

 

 

Geen producten gevonden...