Brunello di Montalcino Docg 2012 Riserva - Az. Agr. Le Gode
Wine Enthusiast 96/100
Enticing aromas of new leather, fragrant purple flower, underbrush, steeped plum and balsamic notes mingle with a whiff of scorched earth. On the succulent full-bodied palate, velvety tannins provide a firm but elegant backbone for dried wild cherry, black raspberry, licorice and tobacco. The juicy, chewy fruit flavors seamlessly support the warmth of alcohol.
Robert Parker 91/100
With only 2000 bottles produced, it might prove difficult to get your hands on Le Gode's 2012 Brunello di MOntalcino Riserva. This is a powerful Brunello that shows deep inner strength and muscle. The wine also shows lots of dart ripe fruit that is sticky and jammy in places. Blackberry confit and blueberry marmalade give the wine a weet and succulent side. Smoke, tar and barbecue spice appear lavishly on the finish. Drink 2019-2028.
Antonio Galloni - Vinous 96+/100
Deep red. The intensely perfumed nose of violet and blueberries is fragrant and fresh and very typical of the Montosoli area of Montalcino. The broad, dense and savoury, featuring a tarry element on the long back end and noteworthy insidious sweetness. Knockout stuff from a very underrated Montalcino producer that owns Sangiovese wines in Montosoli, the most famous cru of all Montalcino and one of its two or three best sites for the variety. Guess what? Terroir matters.
Falstaff - Othmar Kiem 94/100
Glanzend, intens robijn-granaatrode kleur. Compacte en aantrekkelijke neus, toont tonen van rijpe bramen, kersenjam en pruimen, op de achtergrond deze van leder en hars. Rond en soepel in de mond, toont veel zoet fruit, fijn verweven tannines, lange afdronk.
De Brunello begint met zijn typische klassieke neus, die in het begin een fijn kruidenaroma heeft. Daarna opent de wijn en stromen de aroma's van kleine rode vruchten, bosvruchten, zoethout en vanilletonen tegemoet. In de mond, milde tannines, zeer evenwichtig, fluweelzacht, rijke textuur en perfect geïntegreerd. Serveren bij rood en gebraden vlees, wild en oude kazen.
Jaartal |
2012 |
Regio |
Montalcino, Siena |
Producent |
Az. Agr. Le Gode di Claudio Ripaccioli |
Druif |
Sangiovese Grosso 100% |
Systeem |
Cordon |
Wijnstijl |
Intens, vol, krachtig, droog |
Appellatie |
Brunello di Montalcino Docg |
Origine |
Wijnstokken aangeplant op 250 meter boven zeeniveau |
|
Micro-klimaat : droog en geventileerd |
Bodem |
Het terrein is een mengeling van leisteen en zandsteen, rijk aan schalie (kleimineralen) |
Aanplanting |
4000 wijnstokken/ha |
|
|
Vinificatie |
Traditioneel systeem, lichte persing, fermentatie in RVS bij gecontroleerde temperatuur van 28-30°C. Maceratie 18/20 dagen. De wijn veroudert de verplichte 6 jaar, waarvan 48 maanden in Sloveense eiken vaten met een capaciteit van 20/25 hl. Na deze periode een verfijning in de fles voor 6/8 maanden en na 6 jaar wordt deze wijn op de markt gebracht. |
|
|
Productie |
2400 flessen |
Alcohol |
15.00% |
Serveertemperatuur |
18°C |
Inhoud |
750 ml |
Beoordeling |
|
|
Wine Enthusiast |
96/100 |
Robert Parker |
91/100 |
Antonio Galloni - Vinous |
96+/100 |
Falstaff |
94/100 |
|
|
|