Brunello di Montalcino Docg 2013 - Az. Agr. Le Gode
Wine Enthusiast 93/100
Crushed mint, saddle leather, game and a balsamic whiff of eucalyptus slowly take shape in the glass. Reflecting the nose, the earthy palate doles out fleshy Morello cherry, crushed raspberry, truffle and a gamy note alongside tightly packed fine-grained tannins. Drink 2021–2028.
Robert Parker 90/100
Le Gode delivers a rich and dark expression of Sangiovese. The 2013 Brunello di Montalcino offers dark fruit, black currant and fresh plum backed by spice, tar and smoke. With fruit from a cooler vintage, this wine shows bright acidity and a splas of sour cherry that might make your mout pucker on the first sip. This is a good near and medium-term drinking option from Montalcino. Drink 2019-2028.
Ian d'Agata - Vinous 94/100
Good full ruby-red. The knockout, musky nose combines blueberry, raspberry, violet, spices and leather. Rich, creamy and fine-grained, featuring a distinctly wil character to the intense flavors of red fruits and leather. Finishes with strong, palate-coating but noble tannins and outstanding length.
De Brunello begint met zijn typische klassieke neus, die in het begin een fijn kruidenaroma heeft. Daarna opent de wijn en stromen de aroma's van kleine rode vruchten, bosvruchten, zoethout en vanilletonen tegemoet. In de mond, milde tannines, zeer evenwichtig, fluweelzacht, rijke textuur en perfect geïntegreerd. Serveren bij rood en gebraden vlees, wild en oude kazen.
Jaartal |
2013 |
Regio |
Montalcino, Siena |
Producent |
Az. Agr. Le Gode di Claudio Ripaccioli |
Druif |
Sangiovese Grosso 100% |
Systeem |
Cordon |
Wijnstijl |
Intens, vol, krachtig, droog |
Appellatie |
Brunello di Montalcino Docg |
Origine |
Wijnstokken aangeplant op 250 meter boven zeeniveau |
|
Micro-klimaat : droog en geventileerd |
Bodem |
Het terrein is een mengeling van leisteen en zandsteen, rijk aan schalie (kleimineralen) |
Aanplanting |
4000 wijnstokken/ha |
|
|
Vinificatie |
Traditioneel systeem, lichte persing, fermentatie in RVS bij gecontroleerde temperatuur van 28-30°C. Maceratie 18/20 dagen. De wijn veroudert de verplichte 4 jaar, waarvan 24 maanden in Sloveense eiken vaten met een capaciteit van 20/25 hl. Na deze periode een verfijning in de fles voor 6/8 maanden en na 5 jaar wordt deze wijn op de markt gebracht. |
|
|
Productie |
15000 flessen |
Alcohol |
15.00% |
Serveertemperatuur |
18°C |
Inhoud |
750 ml |
Beoordeling |
|
|
Wine Enthusiast |
93/100 |
Robert Parker |
90/100 |
Vinous |
94/100 |
|