Artikelnummer: | 7042661 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
"Gran Selezione" is de koning van de Chianti!
Jaartal | 2012 | ||||||||||
Regio | Gaiole in Chianti | ||||||||||
Producent | Castello di Meleto | ||||||||||
Druif | Sangiovese 100% | ||||||||||
Wijnstijl | Krachtig, complex | ||||||||||
Appellatie | Chianti Classico Gran Selezione Docg | ||||||||||
Origine | Wijngaarden gelegen in Casi en San Piero | ||||||||||
Leeftijd wijnstokken | Aangeplant tussen 2000 en 2003 | ||||||||||
Aanplanting | 5000 wijnstokken/ha | ||||||||||
Opbrengst | 4,5 ton/ha | ||||||||||
Vinificatie |
Sterk gereduceerde handmatige oogst in 10 kg kratten. Zodra de druiven de kelder bereiken, worden ze meteen gekoeld bij een temperatuur van 8/10°C en tenminste 24 uur. Dit om voortijdige gisting te voorkomen en een zo lang mogelijke inweking te bekomen. De gisting vindt plaats in eiken vaten. De wijn rijpt in de 2 en 3 jaar oude barriques voor een periode 24 tot 30 maanden, afhankelijk van de kenmerken van de wijnoogst. Er volgt een periode van minimaal 6 maanden flesrijping. |
||||||||||
Alcohol | 14% | ||||||||||
Serveertemperatuur | 18°C | ||||||||||
Inhoud | 750 ml | ||||||||||
Beoordeling |
|
Vinous : The 2012 Chianti Classico Gran Selezione fleshes out nicely in the glass. Dark red cherry, plum, spice, tobacco, menthol and licorice give the 2012 its juicy, fragrant personality. Silky tannins add to the wine's considerable near and medium-term appeal." Antonio Galloni
“The Consorzio of Chianti Classico introduced its new designation, Gran Selezione, in 2013. It represents the pinnacle of a quality pyramid whose base comprises the Chianti Classico annate and mid-tier riserva categories. The goal is to have stricter standards to drive quality and inspire consumer confidence in the wines of Chianti Classico. The new category is projected to represent about 10 percent of the Chianti Classico production. Chianti Classico Gran Selezione must be made from estate-grown grapes of a single vineyard (or selection of the estate's best parcels) and the aging requirements are longer than those of riserva, 30 months vs. 24 months. Sangiovese must make up at least 80 percent of the blend, with other approved grape varieties allowed by the Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).”