Plessiva Isidoro Polencic Collio Ribolla Gialla Doc 2021

Artikelnummer: 704021
Beschikbaarheid: Op voorraad

Heldere kanariegele kleur met aangename groenachtige reflecties

Neus:

    • zeer elegant en bloemig
    • toetsen van witte bloemen, witte roos en limoen

Mond:

    • fruitaroma's: witte perzik, rijpe appel en citrus
    • levendig en elegant met een goede frisheid en zuurgraad
    • droog, evenwichtig en hartig

Food pairings:

    • uitstekend als aperitief
    • visvoorgerechten
    • foie gras
    • zalm, witte vis, oesters
    • gebakken groenten
    • oude kazen
    •  

De wijnstok is van zeer oude oorsprong

De Ribolla Gialla is het lekkerst als droge wijn en vertoont dan het hoogste niveau van elegantie

Kenmerkend is de frisheid en levendigheid die door de citrustoetsen wordt benadrukt

 

Jaartal 2021
Regio Friuli-Venezia Giulia
Producent Isidoro Polencic
Druif Ribolla Gialla 100%
Wijnstijl Droog, floraal, fris, mineraal
Appellatie Doc Collio
Bodem en origine

Mergel en zandsteen van Eocene origine of beter bekend als "ponca", wat deze wijnen unieke en typische minerale smaken van het Collio-gebied geeft.

WAT IS PONCA?
Ponca is de naam van het rotscomplex dat aan de basis ligt van de geologie die het terroir van de Friulische heuvels omvat.
65 miljoen jaar geleden lagen onze heuvels onder de zeespiegel in drie bassins waar zich langzaam een ​​enkele rotsformatie vormde. 5 denominaties delen deze rots, 2 in Friuli (Colli Orientali en Collio) en 3 in Slovenië (Brda, Vipaska Dolina, Slovenska Istra).
Ponca, ook wel de "flysch van Cormons" genoemd, bestaat uit afwisselende lagen van variabele dikte van mergel (kalkhoudende klei) en zandsteen (verkalkt zand). De mergel neemt gemakkelijk water op en is zacht van structuur, terwijl zandsteen hard en ondoordringbaar is.

Aanplant 4500 tot 7500 planten per ha
Oogstperiode Eind september
Vinificatie De druiven worden geoogst en geselecteerd op het juiste rijpingspunt; druiven worden ontsteeld en 3-4 uur in contact met de most gelaten, pas daarna zacht geperst, de aldus verkregen most wordt ongeveer 12 uur statisch koud gedecanteerd. Wordt vervolgens onderworpen aan een langzame fermentatie in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (16°-17°C) die ongeveer 18-20 dagen duurt. De continue rijping gedurende maanden op de droesem waar lange batonnage wordt uitgevoerd is om de complexiteit, romigheid en roeping tot veroudering te vergroten. Een deel van de wijn rijpt 5 maanden in Franse eikenhouten van 500 liter. Het bottelen gebeurt in februari. 
Alcohol 13,50%
Serveertemperatuur   8-10°C
Inhoud 750 ml
Bewaarperiode 8-10 jaar

 

 

                        

0 sterren op basis van 0 beoordelingen