Mauro Veglio Barolo Docg - Castelletto 2012

Artikelnummer: 7042161
Beschikbaarheid: Op voorraad

Castelletto is een uitgestrekt gebied dat slingert tussen Monforte d'Alba en de frazione van Perno, grenzend aan Serralunga d'Alba. Hier verbouwen de Veglio's ongeveer 4 ha wijngaarden die in Zuidoostelijke positie liggen. Vanaf de oogst van 1996 waren zij de eerste producenten met deze benaming op het label en ook de eerste met een officiële erkenning. De overheersende hoeveelheid zandsteen en het goed geventileerde microklimaat creëren een tannische Barolo die heel fris is, met balsamico, mint en eucalyptus. 

 

  • Intens robijnrood met violette tinten
  • Intens en zacht aroma met een ongelooflijke harmonie van rood fruit en delicate rozenblaadjes. Zeer elegant, met subtiele hints van kreupelhout, mint en zoethout
  • Een krachtige en volle smaak, goed in balans. Grote persistentie in de tannines, maar nooit te droog. Kortom een sappige wijn met in de finale toetsen van braambessen- en bosbessenjam
  • Wanneer deze wijn op de markt wordt gebracht is hij reeds op dronk, maar bewaart zijn kwaliteiten véle jaren met een geleidelijke evolutie naar volle ontplooiing!
  • Serveren bij rood vlees, gegrild of gebraden, lamsvlees, pluimwild, haarwild, stoofpotjes, belegen en oude kazen

Wine Enthusiast : 90/100 : Aroma's van anijs, kruidnagel, verschroeide aarde, kruid en kreupelhout leiden de neus samen met een vleugje leder. Het stevige en strakke gehemelte brengt gedroogde zwarte kersen, zoethout en een hints van donkere, bittere chocolade naar voren. De duidelijk aanwezige tannines houden de afdronk in de finale goed vast. Geef deze tannines enkele jaren om te versmelten.

 
Jaartal 2012
Regio Piemonte
Producent Mauro Veglio
Druif Nebbiolo 100% 
Wijnstijl Vol, krachtig, droog
Appellatie Docg Barolo
Origine Serralunga d'Alba
Bodem Zandsteen
Aanplant Eind jaren '70 en in 1994
Productie 6000 flessen
Vinificatie

Maceratie op de schil in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur gedurende 12 dagen, voordat de druiven worden geperst. Vervolgens wordt de alcoholische fermentatie in RVS (ongeveer 20 dagen)  voltooid en beëindigd. Ook de malolactische gisting bij gecontroleerde temperatuur vindt hier plaats. Rond december wordt de wijn overgebracht naar Franse barriques voor 24 maanden, waarvan 30% nieuw en 70% gebruikte vaten. Na het decanteren in RVS wordt de wijn gebotteld zonder te klaren of te filteren.

 

Alcohol 14.50% 
Serveertemperatuur 16-18°C
Inhoud 750 ml
   
Beoordeling
Wine Enthusiast 90/100
Jancis Robinson  16.50++/20
James Suckling 92/100
Wine Spectator 92/100
Gambero Rosso 2 rode Bicchieri: very good to excellent wines that went forward to the final tastings

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen