Pepi Lignana - Fattoria Il Casalone Viognier Toscana Igt - Pitorsino 2017

Artikelnummer: 704136
Beschikbaarheid: Op voorraad
 
De kleur is strogeel met een gouden glans.
De geur is intens en fruitig met floreale tonen.
De smaak is zacht, goed gebalanceerd met een vleugje zuurgraad die het evenwicht verbetert.
Zijn aromatische en structurele complexiteit, verkregen door de lange verfijning in de Franse barriques, is gunstig en bevordert de rijping na verloop van tijd.
 
Luca Maroni : 
"De Pitorsino 2016 van Pepi Lignana - Fattoria Il Casalone is één van de beste Italiaanse witte wijnen ooit.     Een verrukking voor de zintuigen; rijk, zuiver, zacht, zuurheid, tannine met een overvloedige smaak en maximale zachtheid. Bananenpulp en peer tezamen met zoethout en overtuigend de toetsen van balsamico."
Pitorsino 2017:
il suo frutto pesca, floreale, cristallino e suadentemente speziato domina al profumo. S'accende alto, e così segue sempre guadagnando respiro, tersità, luce. Un continuum azionato dalla rara ricchezza in polpa, dalla vivida potenza in grado alcolico, quanto autoalimentato dalla virtuosa e rara, assoluta nitidezza di trasformazione. L'uva nativa di ottima maturità: suadente, eppure ancora vegetalmente, aromaticamente viva. Le spezie mentose del rovere a glassare la fragranza del profilo. Non brunita nè attenuata da pecche enologiche o dal troppo sole. Anzi, il suo profumo e il suo gusto, il varietale fruttato ed esotico di questa espressiva specie d'uva, lo rende davvero vivo, e turgidamente inossidato. Fatto raro per questa varietà in questo millesimo, il che ancor più alto rende il suo virtuoso, integro profumo. Un fuoricalsse assoluto di gran fittezza e morbidezza, frutto di superiore viticoltura ed enologia. Uno fra i migliori bianchi d'Italia.
 
Jaartal 2017
Regio Toscana
Producent Pepi Lignana
Druif Viognier 100%
Wijnstijl Intens, fruitig, vol
Appellatie Igt Viognier Toscana
Origine Maremma Toscane - Orbetello Scalo, Grosseto
Bodem Zand en kiezel, magnesiumrijk
Wijngaard Wijnstokken werden met een hoge dichtheid aangeplant; 5680 wijnstokken per ha. De selectieve opbrengst bedraagt 7 à 8000 kg/ha, met jaarlijks een gelimiteerd aantal flessen van slechts 4000 stuks
Oogstperiode Druiven worden einde augustus uitsluitend met de hand geoogst
Opbrengst 7 à 8000 kg/ha = slechts 4000 flessen
Vinificatie
 
De druiven worden pneumatisch en zacht geperst. De verkregen most wordt afgekoeld en voorzichtig gedecanteerd om zuurstofcontact te vermijden.
De fermentatie duurt 20 dagen en vindt plaats in roestvrijstalen vaten met termo-conditioning bij een temperatuur van 14 ° C.
De wijn verfijnt in nieuwe Franse eiken barriques in contact met de droesem gedurende 9 maanden. Verdere afwerking vindt plaats in de fles.
   
Alcohol 14,50%
Serveertemperatuur   12°C
Inhoud 750 ml
Beoordeling 2016
Luca Maroni                 96/100
  3° beste witte wijn 

 

Beoordeling 2017
Luca Maroni 97/100
  Eén van de beste Italiaanse witte wijnen
 
 
 
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen