Bisci

Società Agricola Bisci sinds 1972

Geschiedenis

De Bisci-boerderij is het resultaat van de passie voor hun territorium en hun land van de broers Giuseppe en Pierino Bisci . In 1972 kochten ze een landgoed van ongeveer 25 ha en transformeerden het in de loop der jaren in één van de referentiestekken in de productie van Verdicchio di Matelica. Vandaag zijn Mauro en Tito Bisci, zonen van Giuseppe, de eigenaren van het bedrijf.

 

Wijngaarden

De eigendom bevindt zich in Matelica, tussen de provincies Macerata en Ancona. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 ha, volledig op het grondgebied van de DOC Verdicchio di Matelica. De wijngaarden zijn biologisch gekweekt (CCPB-gecertificeerd), waarvan meer dan 17 ha onder Verdicchio di Matelica-wijnstokken en iets meer dan 2 hectare aangeplant met rode druiven zoals Sangiovese en Merlot.

De teelt van de wijnstokken is gebaseerd op de principes van hoge kwaliteit. De wijngaarden bevinden zich in het midden van de heuvel op een hoogte die zich uitstrekt van 320 tot 370 meter boven de zeespiegel, licht hellend, in het algemeen blootgesteld aan het zuiden en afgesloten in een smal dal met zeer minerale grond. Deze vallei wordt licht begrensd door de Apennijnen en de bergrug San Vicino.

 

Kelder

De Bisci-kelder, gelegen in het midden van de wijngaarden, werd gebouwd in 1980, waarbij de oude landhuizen gedeeltelijk werden aangepast en gedeeltelijk er nieuwe bijgebouwen werden gebouwd. Wijnbouwpraktijken zijn altijd van hoge kwaliteit geweest en volgen tegenwoordig biologische protocollen (gecertificeerd door PPCB). Zwavel- en koperbasisproducten worden gebruikt en gecontroleerde afdekgewassen tussen de rijen wijnstokken. Als de noodzaak zich voordoet, wordt de grond bewerkt om waterstress met de wijnstokken te voorkomen. Indien nodig wordt biologische meststof gebruikt na de oogst.

 

Wijnmaker

De steun van landbouwingenieur en oenoloog Aroldo Bellelli is van fundamenteel belang voor de productie van deze wijnen van de hoogste kwaliteit.

 

Wat maakt de Verdicchio di Matelica zo uniek in zijn soort:

  • Smaak

In de mond wordt het gekenmerkt door zijn gebalanceerde zuren met de smaak; met aanwezige aroma's van appel, ananas en witte bloemen. Een omhullende zachtheid geeft het gehemelte een gevoel van volheid, dankzij de typische amandel-nasmaak van de Verdicchio.

  • Kleur

Stro-gele kleur met schitterende helderheid en onmiskenbare groenachtige reflectie die Verdicchio zijn naam gaf.

  • Geur

Intens, met tonen van ananas, appel, amandel en bloemige noten die doen denken aan meidoorn. Een goede geur dankzij het continentale microklimaat en de kalksteenbodem die de wijn meer verfijning, smaak en aroma geeft.

 

Verdicchio di Matelica wordt vaak vergeleken met de meer bekende en op grotere schaal beschikbare Verdicchio dei Castelli di Jesi die geproduceerd wordt in het oosten van de Marche in de buurt van de Adriatische Zee met een milder klimaat.

Verdicchio di Matelica kan in tegenstelling tot de meeste witte wijnen behoorlijk wat jaren bewaard worden. Er is ook verschil te vinden in body en intensiteit tussen jonge en oude wijnen. De oudere wijnen zijn voller en zachter van smaak dan de jonge wijnen.

De grootste verschillen tussen Matelica en Jesi zijn de grootte en de ligging van het productiegebied. Matelica is veel kleiner en verder van de zee gelegen. Door een lastiger klimaat hier, moeten de wijnstokken harder werken om volrijpe druiven te produceren wat meer complexiteit, diepte geeft aan de wijn en langer bewaarpotentieel. Jesi ligt dichtbij de Adriatische Zee, waardoor een milder klimaat ontstaat en de wijnen fruitiger zijn.

 

Geen producten gevonden...