Curbastro


Franciacorta is de bakermat voor de productie van Spumante volgens de Metodo Classico.

Franciacorta ligt in de regio Lombardije, provincie Brescia. Afgezet naar het oosten aan de laatste rotsachtige uitlopers van de Alpen, ten westen aan de Oglio rivier, ten noorden aan de oevers van het Iseomeer, en ten zuiden aan de hoge Po-vallei. Het grondgebied omvat 19 gemeenten.

De mousserende wijnen van Franciacorta werden gepromoveerd tot de DOCG-status (het hoogste niveau van Italiaanse wijnclassificatie) in 1995. Dit was grotendeels het resultaat van hard werken en lobbyen door het plaatselijke consortium. Het Consorzio voerde campagne voor lagere opbrengsten, zachtere druivenperstechnieken en om Pinot Grigio geleidelijk uit de wijnen te verwijderen, alles in de naam van toenemende kwaliteit.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van Franciacorta - behalve de kwaliteitsgedreven producenten - is zijn eigen specifieke combinatie van klimaat- en grondsoorten. Warme, zonnige zomerdagen worden hier gevolgd door koele nachten, waardoor er voldoende gelegenheid is om de druiven te rijpen, terwijl de zuurgraad behouden blijft die zo belangrijk is voor de productie van mousserende wijnen. Hoewel gekenmerkt door schommelingen tussen dag en nacht, blijven de temperaturen relatief constant gedurende het groeiseizoen, dankzij de temperatuur-matigende effecten van het Iseomeer.

Topografie is ook de sleutel hier, zowel de macro-topografie van de Alpen (die Noord-Italië beschermt tegen de continentale invloeden van Centraal-Europa) als de lokale, glooiende heuvels die de wijngaarden beschermen. De zware, stenige bodems zijn goed gedraineerd en rijk aan mineralen - ideaal voor hoogwaardige wijnbouw. Ze werden gevormd, net als de topografie, door gletsjeractiviteit.

 

Wat is Franciacorta?

Een mousserende wijn die gevinifieerd wordt volgens de traditionele methode met een tweede gisting in de fles. Alle Franciacorta-wijn is op zijn droesem gerijpt om de complexiteit en smaakintegratie te vergroten. De rijpingsperiode is 18 maanden voor de niet-vintage wijnen, 24 maanden voor de Rosé en Satèn, 30 maanden voor de vintage gemarkeerde Millesimato en een indrukwekkende 60 maanden voor de Riserva-wijnen.

Franciacorta non-vintage is samengesteld uit Chardonnay en/of Pinot Nero-druiven en maximum 50% Pinot Bianco

Franciacorta Satèn bevat overwegend Chardonnay en Pinot Bianco-druiven tot een maximum van 50%. 

Franciacorta Rosé is samengesteld uit Chardonnay, Pinot Bianco (maximaal 50%), Pinot Nero (minimaal 25%) 

Na de "sboccatura" of "dégorgement", dit is het verwijderen van de ijsprop uit een fles mousserende wijn na de 2de gisting, wordt een zeer droge "liqueur de dosage" aan toegevoegd waardoor er verschillende Franciacorta ontstaan. Hier onderscheiden we Brut, Extra Brut, Dosaggio Zero, Demi Sec. Ter verfijning rijpt de Franciacorta nog enkele maanden in de wijnkelder.

 

 

Ricci Curbastro Azienda Agricola is gelegen in Capriolo, tussen Bergamo en Brescia en ten zuiden van het Lago d'Iseo, en wereldwijd bekend om zijn hoge kwaliteit Franciacorta.

De bodem bestaat uit kiezel en zand, uitstekend voor deze wijnen.
Het gunstige micro-klimaat onder invloed van luchtstromen die van het Lago d'Iseo komen, hebben een positieve werking op de wijnranken van Franciacorta.

Van de 32 ha landbouwgrond van deze familie Ricci Curbastro, wordt 27,50 ha geïnvesteerd in wijngaarden, die volgens de strenge richtlijnen van de moderne wijnbouw en het Franciacorta Consortium worden opgelegd.
In het eeuwenoude park staat Villa Evelina en hier bevindt zich de ondergrondse kelder waar de fermentatie en de langzame rijping van Franciacorta plaatsvindt.
De vinificatie wordt opgevolgd door de oenologen Annalisa Massetti en Riccardo Ricci Curbastro, die met hun ervaringen Franciacorta maken, bestemd voor de meest veeleisende fijnproevers.