Pepi Lignana - Fattoria Il Casalone

 
De Fattoria Il Casalone van Pepsi Lignana ligt langs de kuststreek van de Maremma in Toscane, stroomopwaarts van de oostelijke lagune van Orbetello.
 
Op dit land begon de teelt van de wijnstok vele eeuwen geleden. In 1817 vermeldde het Leopoldino kadaster de Colombi-wijngaard, die zo zijn naam heeft gegeven aan de wijnen Poggio Colombi en Leopoldino. 
Tegenwoordig zijn de wijngaarden opgenomen in de Maremma Toscana DOC en Toscana IGT-benaming. De boerderij beslaat een totale oppervlakte van ca. 300 hectare; hiervan is 14 hectare onlangs opnieuw beplant en gewijd aan een missie van de hoogste kwaliteit onder de leiding van de agronomen Federico Curtaz en Stefano Barolomei in samenwerking met de oenoloog Paolo Caciorgna.
 
De boerderij verbouwt ook tarwe en andere granen, kweekt vee en baat een mooie Agriturismo met zwembad uit.
Het wijnhuis is uitgerust met de modernste technologie, een kelder met airconditioning en een groot proeflokaal met een panoramisch uitzicht over de wijngaarden en de omgeving. Er wordt veel aandacht besteed aan ecologische duurzaamheid, door de productie van zonne-energie en de implementatie van energiebesparende systemen zoals groene daken.
 
Terroir & klimaat
De nabijheid van de zee en de aanwezigheid van heuvels om de noordoostelijke kant te beschermen, zorgen voor een mild klimaat in de winter en droog in de zomer, verzacht door de zeewind.
In de laatste rijpingstijd van de druiven zijn de nachten kil en zorgt de aanzienlijke temperatuurschommeling voor optimale omstandigheden voor de opbouwprocessen, met name de aromatische geuren.
 
De Cucchetto en de Poggio Colombi-wijngaarden zijn hogere percelen, hellend naar de zee, met zanderige en leemachtige bodems, diep, met leem-kleitextuur en uitstekende drainage. Deze bodem is bijzonder geschikt voor de klonen van Cabernet Sauvignon, Sangiovese en Petit Verdot, geplant om zachte geurige wijnen te verkrijgen, maar met karakter.
De wijngaarden die het dichtst bij de zee liggen, hebben een zanderige bodem met zeer fijne en lichte kiezelstenen die meer parfum aan wijn kunnen geven; dergelijke magnesiumrijke bodems zijn ideaal voor Vermentino en Viognier en geven structuur.