Santa Barbara

 

Verdicchio, ook bekend als Trebbiano di Soave, wordt al vele eeuwen bijna uitsluitend in de Marche verbouwd. Deze regio is gelegen in het midden van Italië, aan de Adriatische zee en heeft een uitgesproken gunstig klimaat. Zon, Apennijnen en een koele zeewind beïnvloeden deze druiven en maken van de Verdicchio karaktervolle wijnen.

Het is een veelzijdige variëteit, gekend voor zijn frisse, knapperige witte wijnen, alsook voor de complexere. De Riserva-bottelingen kunnen elegant verouderen.
De Verdicchio wordt vaak door critici geprezen als een van de beste witte druivenrassen van Italië.
Oorspronkelijk werd de Verdicchio op de markt gebracht om jong te drinken. De lichte, eenvoudige wijnen zijn niet op fust gelagerd en zijn op hun best binnen twee jaar vanaf de oogst. Ze zijn helder geel van kleur, smaken delicaat en fris met een boeket van vers fruit en aangename frisse zuren.
Er is een verschil in body en intensiteit tussen oudere en jongere wijnen. Waar de jongere wijnen fruitig zijn met frisse zuren, zijn de oudere wijnen voller en kruidiger van smaak, met sterkere aroma’s.
 
Er zijn 2 bekende teeltgebieden: Verdicchio dei Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica.
De grootste verschillen tussen Matelica en Jesi zijn de grootte en de ligging van het productiegebied. Matelica is veel kleiner en verder van de zee gelegen. Door een lastiger klimaat hier, moeten de wijnstokken harder werken om volrijpe druiven te produceren wat meer complexiteit, diepte geeft aan de wijn en langer bewaarpotentieel. Jesi ligt dichtbij de Adriatische Zee, waardoor een milder klimaat ontstaat en de wijnen fruitiger zijn.

 

De wijngaarden van Santa Barbara zijn tussen de 25 en 40 jaar oud en beslaan een gebied van 45 hectare land dat zich uitstrekt van de glooiende heuvels van de gemeente Barbara, over Serra de Conti, Montecarotto, Arcevia tot Morro D'Alba en Cupramontana. De bijzonderheid van deze gebieden ligt in de klei en waterrijke bodems die zich uitstrekken over een strook land begrensd door de Adriatische Zee naar het oosten en de Apennijnen in het westen. Werkzaamheden aan de bodem starten in januari en gaan door tot oktober en worden met de hand uitgevoerd.
Vanaf het begin van zijn activiteit had het wijnhuis twee doelen: het doen herleven van inheemse druivensoorten, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Montepulciano en Lacrima di Morro d'Alba, om wijnen te creëren die een beroep deden op de internationale smaak, die origineel waren en een groot karakter hadden zoals Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon.
Santa Barbara is goed voor een jaarlijkse productie van 900 000 flessen; 50% hiervan wordt wereldwijd geëxporteerd.