Tenuta San Vincenti

 

Tenuta San Vincenti bevindt zich in het hart van het historische Chianti-gebied, in de gemeente Gaiole in Chianti, ongeveer 30 kilometer van Siena.

Een typisch gebied, voorbestemd voor de productie van wijnen met buitengewone en zeer hoge kwaliteit.

In 1984 kocht Roberto Pucci deze eigendom en in 2012 kwam zijn schoonbroer Francesco Muzzo bij in het bedrijf. Vanaf toen werd er vaart en middelen in het San Vincenti-project gezet. Er is veel moeite en energie in dit land gestoken. Door de samenwerking met enkele belangrijke natuurkundigen hebben ze nu 8 ha met wijnstokken beplant op een hoogte van 450-500 meter. De bodem bestaat uit zand-en leisteen. De zuidelijke ligging van de wijngaarden is uitstekend voor het rijpen van de druiven: ze kijken recht richting Monte Amiata en de uitlopers van de Maremma.

Stignano is de belangrijkste wijngaard; 6 ha Sangiovese met een dichtheid van 6000 planten/ha.

Le Corticelle is gewijd aan Merlot en strekt zich uit over 2 ha met dezelfde dichtheid aan wijnstokken.

Beide wijngaarden liggen goed beschermd op dezelfde licht glooiende zonnige helling. De noordenwind wordt onderschept door de Monte Luco.

Eind september wordt Merlot geoogst, daarna Sangiovese, allemaal met de hand. De druiven worden tijdens het oogsten geselecteerd om speciale wijn te maken. De productie wordt gereduceerd om hoge kwaliteit te bieden. Jaarlijks worden er circa 35 000 flessen gebotteld, voornamelijk Chianti Classico, daarnaast ook Riserva en Gran Selezione + een Igt Merlot 100% , Stignano genaamd.