Terra dei Gessi

 

Tenute Tozzi

Is een familieverhaal, van vrouwen en mensen die samen zijn.

Het verhaal van de vruchten van de aarde, gevoed door de zon, van gezelligheid, van banden, van delen, van positiviteit en enthousiasme.

Het vertegenwoordigt de ontmoeting tussen de meest pure uitingen van unieke culturen, tradities en gebieden.

Allemaal samen, onder dezelfde zon.

 

Het landgoed in Casola Valsenio

Het is in een natuurlijk amfitheater dat het wijngoed Tozzi staat. Bewaakt en beschermd door de krijtader (Vena del Gesso). Een enorme kalkrug van ongeveer 20 km lang en in staat om een ideaal microklimaat te reproduceren voor wijngaarden en olijfbomen.

Hier groeien de wijnstokken op circa 500 meter boven zeeniveau, verspreid over 8 ha.

Naast Chardonnay, Manzoni Bianco, Pinot Nero en Merlot tref je vooral de inheemse DOCG Albana en vanzelfsprekend ook de Sangiovese aan.

Olijfgaarden, boomgaarden,... een betoverend panorama!

 

Emilia-Romagna

Deze regio in Noord-Midden Italië strekt zich uit van de Adriatische kust in het oosten tot ver in westen van Italië en omvat ook de grote alluviale gebieden van de Po-vlakte. Met maar liefst 61000 ha wijngaarden is Emilia-Romagna ook een van de belangrijkste leveranciers van het land.

Hoewel er op de alluviale bodems van de Po grote hoeveelheden wijn worden geproduceerd, komen de betere wijnen in de meest gevallen uit heuvelachtige gebieden, vooral aan de voet van de Apennijnen.

Naast wijn heeft Emilia-Romagna nog veel meer te bieden, vooral voor fijnproevers. Enerzijds is er de beroemde Parmaham, anderzijds de kostbare Aceto Balsamico di Modena.

Witte wijnen worden meestal gemaakt van de variëteiten Trebbiano en Malvasia, die over het algemeen lichte, discreet fruitige zijn die jong moeten worden gedronken. Onder de rode wijnen vind je de Barbara, maar ook de Sangiovese. Een bijzondere specialiteit is de licht mousserende Lambrusco.