Nardello

 

Het district Soave is een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden zowel binnen de regio als in Italië. Het werd beschouwd als de eerste typische productiezone van DOC in de regio Veneto in 1968 en in 1998 het eerste DOCG-zone met de Recioto wijn.

De familie Nardello zit al diverse generaties in de wijnbouw en bezit wijngaarden binnen de beste delen van de DOC Soave Classico gebied. De laatste jaren is het bezit onder leiding van Daniele Nardello en zijn zus Federica verder uitgebreid en momenteel beslaat het zo’n 14 hectare wijngaard. Sinds 2000 produceren ze onder eigen label. De gemiddelde leeftijd van de stok ligt hoog (tussen de 40 en 50 jaar) en de nadruk ligt hier dan ook op kwaliteit en niet op volume. Het domein heeft een state of the art installatie waarbij men steeds verder experimenteert met teelt-technieken.
De wijngaarden zijn uitstekend gesitueerd en liggen tussen de Monte Zoppega in Monteforte en de Monte Tondo in Soave. Beiden gelegen binnen de ‘Classico zone’, het gebied dat prestigieuze Soave's oplevert. Wijnen uit een 'Classico zone’ binnen een bepaalde DOC hebben het potentieel (en zijn vaak ook) superieur tov wijnen buiten deze zone. Nergens anders in Italië dan in de DOC Soave is dat beter merkbaar. Geografisch gezien vertegenwoordigen de twee heuvels de uiterste zuidkant van de zona classica. De teelttechniek van de oudste wijnstokken is de traditionele " pergola Veronese ". Voor de nieuwe wijnstokken geldt de teeltwijze Guyot. De druivenstokken staan dichter en dit heeft een zeer gunstige invloed op de kwaliteit. De opbrengsten liggen opvallend laag en dat proef je in de wijnen. Ze hebben meer structuur, vulling en vooral lengte dan het overgrote deel van de Soaves. Een beetje bodemkundige eigenaardigheid, maar de bodem van de Monte Zoppega onderscheidt zich van de rest van het gebied : donkerder van kleur en rijk aan klei en basaltstenen. Zo produceert men fijnere wijnen met meer body en die langer kunnen verouderen. De bodem van de Monte Tondo is rijk aan slib en produceert zachte wijnen met een briljante frisheid. Zon, bodem, klimaat en mensenhanden zijn de elementen die het resultaat van de wijn bepalen.


De wijnbouw technieken bij de Nardello's richten zich op een specifiek doel , namelijk een plant evenwichtig opvoeden om een goed suikergehalte te bekomen met de juiste hoeveelheden aan aromatische bestanddelen. Zo krijgt men een evenwichtige en duurzame wijn met respect voor de natuur.
Daniele en Federica Nardello behoren duidelijk tot de 'next generation' wijnmakers: ze werken met oude wijnstokken, hanteren lage rendementen en trachten zoveel mogelijk de natuur zijn beloop te laten. Ook in de wijnkelder kennen zij een 'non-interventie' beleid ten aanzien van het vinificatieproces. De organische wijnen die hiervan het resultaat zijn behoren tot enkele van de beste wijnen uit de regio Soave: ze vertonen vlezig sap, een gedegen ondertoon van mineralen en een fluwelen textuur.
De roots van deze familie zijn altijd in Monteforte d'Alpone geweest, al honderden jaren. Het familiebedrijf heeft ongeveer 14 ha in eigendom. Bijna alle wijngaarden hebben een gemiddelde leeftijd 40 à 50 jaar en liggen tussen de 100 en 120 meter boven zeeniveau.