Le Gode Rosso di Montalcino Doc 2020

Artikelnummer: 704233
Beschikbaarheid: Op voorraad

Montalcino is een Italiaanse pittoresk dorp, 30 km ten zuiden van Siena, 40 km van de zee en 100 km van de Apennijnen, gelegen op een hoogte van 560 meter en is omgeven door 3000 hectare aan wijngaarden, waar praktisch slechts één druivensoort wordt verbouwd: de Sangiovese Grosso. Het telt 5.278 inwoners en sinds 2004 geregistreerd in het Unesco-werelderfgoed.

De Rosso di Montalcino, afkomstig van dezelfde wijngaarden als deze voor de Brunello,verschilt van de Brunello in zijn frisheid. Deze deze rust slechts 7 maanden in 2000 liter Sloveense eiken vaten, gevolgd door een 4 maanden flesrijping.
 
Kenmerkend zijn de robijnrode kleur en de betoverend elegante, heerlijke fruitige geur van Amarena-kersen, pruimen en rode vruchten. In de mond milde tannines, zeer evenwichtig. De smaak doet op zijn beurt denken aan rood fruit. Een droge, warme wijn met aanhoudende lengte.
 
Door zijn stevige body en structuur combineert deze Rosso goed bij de traditionele Toscaanse keuken: voorgerechten op basis van vlees, pasta met vleessaus, gevogelte, gebakken of gegrild rood vlees en kazen, oa pecorino.
 

Rosso di Montalcino: know your vintages

2018: Much cooler year than 2017. The wines are lively, fresh and not overly ripe, but elegant and appealing. In the main, these are for early drinking.

2017: Spring frosts and then one of the hottest summers on record, often exceeding 40°C, with drought conditions in many places. Reduced yields. Very challenging, separating the great winemakers from the good.

2016: Exceptional for Sangiovese – one of the best of the past 20 years. Not too hot, with cool nights. The best wines have precise aromas and flavours with beautifully harmonious tannins. Keep or drink.

2015 :Hot and generally very good. Ripe strawberry fruit and rich tannins. Lacks the refinement of 2016 but still highly rated. Keep or drink.

2014: A difficult vintage, cool and wet, resulting in fresh wines with good acidity but sometimes green, herbal qualities. Early to mid-term drinking.

2013: Perfect conditions between July and September allowed a traditional October harvest. A classic, elegant vintage, with great potential.

 
 
 
Jaartal 2020
Regio Montalcino, Siena
Producent Az. Agr. Le Gode di Claudio Ripaccioli
Druif Sangiovese Grosso 100%
Systeem Cordon
Wijnstijl Medium-intens, medium-vol, fruitig, droog
Appellatie Rosso di Montalcino Doc
Origine Wijnstokken aangeplant op 250 meter boven zeeniveau
  Micro-klimaat : droog en geventileerd
Bodem Het terrein is een mengeling van leisteen en zandsteen, rijk aan schalie (kleimineralen)
Aanplanting 4000 wijnstokken/ha
   
Vinificatie Traditioneel systeem, lichte persing, fermentatie in RVS bij gecontroleerde temperatuur van 28-30°C. Maceratie 18/20 dagen. De wijn veroudert 7 maanden in 2000 l Sloveense eiken vaten en een periode van 4 maanden in de fles ter verfijning alvorens op de markt te brengen.
   
Productie 15000 flessen
Alcohol 14.00%
Serveertemperatuur   18°C
Inhoud 750 ml
Beoordeling 2020
James Suckling 91/100
  A juicy and chewy young wine with berries and slightly austere wood notes in the palate. Medium-bodied. Should soften with a little bit of bottle age. Drink in 2023.

 

 

 

 
 
0 sterren op basis van 0 beoordelingen