Bepin de Eto

Slechts enkele kilometers van Venetië, in het hart van het Prosecco-gebied Valdobbiadene Conegliano, op de hellingen van de Feletto heuvels, de eerste heuvels naar de Dolomiten, baden de wijngaarden van Bepin de Eto in het zonlicht. De eigenaar van het wijngoed, Ettore Ceschin, noemde het familiebedrijf Bepin de Eto in 1965.

Vandaag produceren ze rode, witte en mousserende wijnen. Door goed getrainde wijnstokken, belichting, ideale klimaat en locatie verdienen ze de DOCG-status; Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Een Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg en een Colli di Conegliano Docg, beiden zijn producten van hoogstaande kwaliteit.

 

Wat is Prosecco?

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn uit de regio Veneto. De officiële naam van dit druivenras is Glera sinds 2009. Vanaf toen werd de naam Prosecco beschermd door een DOCG- en een DOC-status en mag dus enkel Prosecco heten als het uit de regio Conegliano Valdobbiadene komt.

Prosecco heeft grote, lange trossen en kleine, ronde druifjes met een zoete smaak. 
Prosecco geeft wijnen met een strogele kleur en een matig alcoholpercentage.
De druif wordt ook voor niet-mousserende wijnen gebruikt, maar is vooral zeer geschikt voor mousserende wijn; levendig en elegante structuur, laag suikergehalte, relatief hoge zuren en frisse, fruitige en florale aroma’s. 

Binnen dit productiegebied onderscheidt met verschillende kwaliteiten.

DOCG Superiore di Cartizze: dit is de absolute top binnen de denominatie. Afkomstig uit een sub-zone met eigen specifieke regelgeving sinds 1969. Slechts 107 hectare wijngaarden, te midden van de steilste hellingen in de gemeente Valdobbiadene, mogen de de benaming "Superiore di Cartizze" dragen. Voor een Cartizze Prosecco wordt meestal de Dry variant gekozen, de zoetste dus. De restsuiker in deze wijnen laat de jonge en fruitige karakteristieken van de gleradruif nog beter naar voren komen. Dit is een wijn, gelimiteerd in productie door de herkomst. Dit is ook te merken aan de prijs; Cartizze Prosecco's zijn de duurste binnen Prosecco. De maximale opbrengst is 12 ton druiven per hectare.


DOCG Rive: Binnen de Conegliano Valdobbiadene regio zijn er verschillende regio's die gedefinieerd worden als "Rive". Een Rive is een stuk grond dat veelal op een steile heuvel ligt, met uitstekende zonligging, grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht en zeer geschikte bodem. Binnen de denominatie er zijn 43 Rive. Spumante wijnen (frizzante mag niet) die uitsluitend druiven bevatten van één van deze regio's, mag "Rive di.." vermelden. De maximale opbrengst van een Rive is nog lager dan van een reguliere DOCG Prosecco. Deze zijn teruggebracht tot 13 ton druiven per hectare, de druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en de vintage is altijd op het etiket vermeld.


DOCG: Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore is een D.O.C.G. mousserende wijn geproduceerd uitsluitend in de heuvels van de zone van Conegliano Valdobbiadene (TV) ; het is gemaakt van de verscheidenheid van Glera druiven. De benaming is samengesteld uit 15 gemeenten (stedelijke gebieden), en dankt zijn naam aan de twee hoofdsteden: Conegliano, de culturele hoofdstad, met Italiës eerste school voor wijnbouw waar de productiemethode werd geperfectioneerd en Valdobbiadene, het hart van de productiezone, gekend voor het produceren van kwalitatief hoogwaardige druiven. De maximale opbrengst is 13.5 ton per hectare.

Onderaan de pyramide van kwaliteit, de Prosecco Doc Treviso, druiven afkomstig van 95 gemeenten en Prosecco Doc, druiven afkomstig van 556 gemeenten, verdeeld over 5 provincies in de regio Veneto en 4 provincies van Friuli. De regels ten aanzien van maximale opbrengst van de oogst en het maximaal aantal liters dat per kilo bij persing mag worden verkregen, zijn voor DOC prosecco minder streng dan voor prosecco DOCG.