Plessiva Isidoro Polencic Venezia Giulia Igt - Oblin Blanc 2019

Artikelnummer: 704022
Beschikbaarheid: Op voorraad

Heldere strogele kleur met gouden reflecties


Neus:

    • zeer elegant en verfijnd
    • exotische en tropische geuren overheersen, goed vermengd met hints van rijp fruit, witte perzik, abrikoos, gesmolten boter, vanille en gebak

Mond:

    • duidelijk overeenstemmend met het boeket
    • complex, gestructureerd en in harmonie met de zuurgraad
    • zonder zwaar te worden, is dit een super elegante, romige en een aangename wijn met een lange frisse afdronk

Food pairings:

    • voorgerechten met vis
    • wit vlees
    • gevogelte
    • verse kazen

 

Het resultaat is een geweldige complexe witte wijn! De samenstelling is gebaseerd op de kennis en ervaring van generaties. Geoogst wanneer de Chardonnay zijn optimale rijpheid heeft bereikt, is de Sauvignon Blanc al erg rijp en heeft hij zijn groene salie- en paprikatonen verloren. Op dit moment begint de Ribolla Gialla net te rijpen en zorgt zo voor frisheid en een goede zuurgraad.

 

Jaartal 2019
Regio Friuli-Venezia Giulia
Producent Isidoro Polencic
Druif

Blend van Chardonnay, Sauvignon, Ribolla Gialla

Wijnstijl Floraal, aromatisch, mineraal
Appellatie Venezia Giulia Igt
Bodem en origine

Mergel en zandsteen van Eocene origine of beter bekend als "ponca", wat deze wijnen unieke en typische minerale smaken van het Collio-gebied geeft.

WAT IS PONCA?
Ponca is de naam van het rotscomplex dat aan de basis ligt van de geologie die het terroir van de Friulische heuvels omvat.
65 miljoen jaar geleden lagen onze heuvels onder de zeespiegel in drie bassins waar zich langzaam een ​​enkele rotsformatie vormde. 5 denominaties delen deze rots, 2 in Friuli (Colli Orientali en Collio) en 3 in Slovenië (Brda, Vipaska Dolina, Slovenska Istra).
Ponca, ook wel de "flysch van Cormons" genoemd, bestaat uit afwisselende lagen van variabele dikte van mergel (kalkhoudende klei) en zandsteen (verkalkt zand). De mergel neemt gemakkelijk water op en is zacht van structuur, terwijl zandsteen hard en ondoordringbaar is.

Aanplant 4500 tot 7500 planten per ha
Oogstperiode 2de helft van september
Vinificatie De druiven van de verschillende wijnstokken worden tegelijkertijd geoogst op het rijpste moment. Druiven worden ontsteeld en 12 uur in contact met de most gelaten, pas daarna zacht geperst. De aldus verkregen most wordt ongeveer 12 uur statisch koud gedecanteerd. Vervolgens onderworpen aan een langzame fermentatie in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (16°-17°C) die ongeveer 18-20 dagen duurt. De continue rijping gedurende maanden op de droesem waar lange batonnage wordt uitgevoerd is om de complexiteit, romigheid en het verouderen te vergroten. De verfijning bestaat uit 8 maanden op eikenhouten vaten, gevolgd door een 1 jaar op fles. In de zomer wordt de Oblin Blanc gebotteld. 
Alcohol 13,50%
Serveertemperatuur   8-10°C
Inhoud 750 ml
Bewaarperiode 13-15 jaar
Beoordeling
I Vini di Veronelli 2022 93/100

 

 

                        

0 sterren op basis van 0 beoordelingen