Cantina Tramin Alto Adige Gewürztraminer Doc - Nussbaumer 2020

Artikelnummer: 7041511
Beschikbaarheid: Op voorraad

2020 Vintage beschrijving

Na een droge winter en een aanvankelijk koude maart zorgden bovengemiddelde voorjaarstemperaturen voor vroege knopvorming en voortijdige bloei. Van half mei tot begin juni was het weer overwegend nat en regenachtig. In de volgende fase van rijping was de regenval normaal, met weinig hittepieken en daarmee gepaard gaande korte periodes van droogte. De hele zomer werden de nachten gekenmerkt door een aangename koelte. De oogst begon begin september en werd tot half oktober herhaaldelijk onderbroken door enkele dagen regen, gelukkig afgewisseld met langdurige periodes van zonneschijn. De witte wijnen zijn fris, met een intens reukprofiel. De rode wijnen, van grote finesse en elegantie, wijzen op een groot verouderingspotentieel.

De Nussbaumer Gewürztraminer schittert met zijn intens goudgele kleur.

Het aroma bevat een caleidoscoop van aroma's:

  • rozenblaadjes, lelies
  • rijp exotisch geel fruit: meloen, mango, passievrucht, lychee, citrusschil
  • pittige tonen van gedroogde kruiden: gember, saffraan, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat

In de mond is de Tramin Nussbaumer bijzonder aromatisch en rijk met een aangename sappigheid en zoute mineraliteit, die nog sterker wordt naarmate de wijn rijpt. De afdronk is bijna oneindig lang.

Nussbaumer is een fascinerende begeleider bij antipasti van vis, schaal-en schelpdieren, wit vlees, rijpe zachte kazen en niet te vergeten: ideaal bij pittige oosterse gerechten.

"The only Gewürztraminers that can compete with Alsace's are those from Alto Adige, and of these, Nussbaumer is the best."  Ian D'Agata, Decanter, January 2015

 

Jaartal 2020
Regio Alto Adige
Producent Cantina Tramin
Druif Gewürztraminer 100%
Wijnstijl Aromatisch, floraal
Appellatie Alto Adige DOC
Origine

Tramin (Termeno) is de thuisbasis van Gewürztraminer en gelegen rond het dorp aan de westelijke oever van de Alto Adige vallei en dit dorp beweert de beste wijngaarden te bezitten voor deze variëteit.

Wijngaarden zijn gelegen in Tramin en Montagna. De wijnstokken zijn aangeplant op een hoogte tussen 350 en 550 meter waarvan de bodem uit kalkhoudend grind met leem bestaat.

Leeftijd wijnstokken 10-40 jaar
Hellingblootstelling zuidoosten 70%, zuiden 30%
   
Klimaat Bijzonder samenspel van zonnige dagen, beïnvloed door het mediterrane klimaat en de koele nachten, beïnvloed door de koude neerwaartse winden van de omliggende bergen. 
   
Oogstperiode eind september tot eind oktober
Vinificatie

De druiven worden in kleine bakken aangeleverd en onmiddellijk na de oogst zacht geperst. De most gist bij een gecontroleerde temperatuur (18°) in RVS-tanks en klaring vindt plaats door natuurlijke sedimentatie van de deeltjes.

Nussbaumer rijpt in kleine RVS-tanks in contact met zijn droesem tot einde augustus en nog 3 maanden in de fles. De totale rijpingsperiode is dus minimaal 14 maanden.

Opbrengst 45 hl/ha
Productie ca 70.000 flessen en 700 magnums
Alcohol 14%
Serveertemperatuur   12-14°C
Bewaarperiode 7-15 jaar
Inhoud 750 ml
   
Beoordeling 2018
Vinous - Antonio Galloni 92/100
Wein-Plus 88/100  Very good
Gambero Rosso 3 rode glaasjes: Excellent wines in their respective categories
   
Beoordeling 2019
Decanter World Wine Awards Silver
JamesSuckling.com 93/100
Wine Advocate 93/100
Doctor Wine 95/100
Falstaff 95/100
Vini Buoni d'Italia Kroon
Wein-Plus 90/100
WinesCritic 93/100
   
Beoordeling 2020
JamesSuckling.com 94/100
Gault & Millau 4 rode druiven
Jancis Robinson 17/20
Guida Essenziale Doctor Wine 94/100
VINOUS-Antonio Galloni 93/100
   
0 sterren op basis van 0 beoordelingen