Artikelnummer: | 7041510 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
2019 Vintage beschrijving
De winter eindigde met hevige sneeuwval in de bergen. Mildere dan normale temperaturen in maart en april en goed gevoede bodems leidden tot ongelijke en vroegtijdige kieming. Mei werd gekenmerkt door lagere temperaturen waardoor de bloei werd vertraagd. De hitte en vochtigheid van juni verhoogden het risico op schimmelziekten, dat werd beperkt dankzij zorgvuldig handwerk in de wijngaard. De resterende zomermaanden werden gekenmerkt door een periode van droogte, alleen onderbroken door enkele zware onweersbuien. Twee hittegolven hebben praktisch geen nadelen gehad. Sinds half augustus zijn de temperaturen sterk gedaald. Gedurende de hele periode van de oogst was er een sterke temperatuurschommeling. De oogst begon twee weken later dan het jaar ervoor. De witte wijnen van de vintage 2019 hebben een indrukwekkende frisheid, terwijl de Gewürztraminer bijzonder elegant is. De rode wijnen daarentegen hebben uitgesproken fruitige tonen en een levendige tanninestructuur.
De Nussbaumer Gewürztraminer schittert met zijn intens goudgele kleur.
Het aroma bevat een caleidoscoop van aroma's:
In de mond is de Tramin Nussbaumer bijzonder aromatisch en rijk met een aangename sappigheid en zoute mineraliteit, die nog sterker wordt naarmate de wijn rijpt. De afdronk is bijna oneindig lang.
Nussbaumer is een fascinerende begeleider bij antipasti van vis, schaal-en schelpdieren, wit vlees, rijpe zachte kazen en niet te vergeten: ideaal bij pittige oosterse gerechten.
"The only Gewürztraminers that can compete with Alsace's are those from Alto Adige, and of these, Nussbaumer is the best." Ian D'Agata, Decanter, January 2015
Jaartal | 2019 | ||||||||||||||||
Regio | Alto Adige | ||||||||||||||||
Producent | Cantina Tramin | ||||||||||||||||
Druif | Gewürztraminer 100% | ||||||||||||||||
Wijnstijl | Aromatisch, floraal | ||||||||||||||||
Appellatie | Alto Adige DOC | ||||||||||||||||
Origine |
Tramin (Termeno) is de thuisbasis van Gewürztraminer en gelegen rond het dorp aan de westelijke oever van de Alto Adige vallei en dit dorp beweert de beste wijngaarden te bezitten voor deze variëteit. Wijngaarden zijn gelegen in Tramin en Montagna. De wijnstokken zijn aangeplant op een hoogte tussen 350 en 550 meter waarvan de bodem uit kalkhoudend grind met leem bestaat. |
||||||||||||||||
Leeftijd wijnstokken | 10-40 jaar | ||||||||||||||||
Hellingblootstelling | zuidoosten 70%, zuiden 30% | ||||||||||||||||
Klimaat | Bijzonder samenspel van zonnige dagen, beïnvloed door het mediterrane klimaat en de koele nachten, beïnvloed door de koude neerwaartse winden van de omliggende bergen. | ||||||||||||||||
Oogstperiode | eind september tot eind oktober | ||||||||||||||||
Vinificatie |
De druiven worden in kleine bakken aangeleverd en onmiddellijk na de oogst zacht geperst. De most gist bij een gecontroleerde temperatuur (18°) in RVS-tanks en klaring vindt plaats door natuurlijke sedimentatie van de deeltjes. Nussbaumer rijpt in kleine RVS-tanks in contact met zijn droesem tot einde augustus en nog 3 maanden in de fles. De totale rijpingsperiode is dus minimaal 14 maanden. |
||||||||||||||||
Opbrengst | 45 hl/ha | ||||||||||||||||
Productie | ca 70.000 flessen en 700 magnums | ||||||||||||||||
Alcohol | 14% | ||||||||||||||||
Serveertemperatuur | 12-14°C | ||||||||||||||||
Bewaarperiode | 7-15 jaar | ||||||||||||||||
Inhoud | 750 ml | ||||||||||||||||
Beoordeling 2018 |
|
||||||||||||||||
Beoordeling 2019 |
|