Domini Veneti Amarone della Valpolicella Classico Docg - Vigneti di Jago 2017

Artikelnummer: 7042041
Beschikbaarheid: Op voorraad
Het Jago-gebied is altijd beschouwd als één van de mooiste plekken voor Amarone vanwege zijn unieke microklimaat.
Het landschap is typerend voor Valpolicella omdat het ommuurde terrassen heeft en wijngaarden georiënteerd op het zuidoosten op een hoogte van 250 meter.
De bodem is van verschillende origine, waaronder klei en kalksteen.
Dit gebied staat bekend om zijn Corvina-, Corvinone- en Rondinella-druiven, die bestemd zijn voor de productie van Cantina Valpolicella Negrar's fijnste wijn: Amarone Vigneti di Jago.
De druiven worden tijdens het droogproces of appassimento, uiterst voorzichtig behandeld, wat resulteert in een wijn met een onderscheidend boeket, evenals enorme intensiteit en kracht.
 
Het is een grote wijn met structuur, intens ondoordringbaar robijnrood met violet hints.
Het aroma is complex, pittig, met geuren van vanille.
De smaak is vol, met zoete tannines die samen met de aroma's van gedroogd fruit, kruiden en tabak de zachtheid geven.

Food matching : Bent u op zoek naar een volle smaak, is deze Amarone een fijne metgezel voor alle gegrilde of gestoofde vlees- en wildgerechten.
Perfect met oude kaas. Uitstekende begeleiding bij een after-dinner gesprek!
 
 
Jaartal 2017
Regio Veneto
Producent Domini Veneti by Cantina Valpolicella Negrar
Druif Corvina 60%, Corvinone 15%, Rondinella 15%, overige autochtone druiven 10%
Wijnstijl Rijk en intens
Appellatie Docg Amarone della Valpolicella Classico
Origine De wijngaarden bevinden zich in het hart van het Valpolicella-gebied, in het gehucht Jago, ZO gericht en op een hoogte tussen 200 en 250 m.
Aanplanting 3300-3500 wijnstokken/ha
Bodem De bodem is van verschillende herkomst, waaronder klei en kalksteen. De wijngaarden zijn volledig met gras begroeid.  
Oogstperiode Einde september, begin oktober. Uitsluitend handmatige selectie.
Opbrengst 20 hl/ha
Vinificatie
 
Druiven voor Amarone en Recioto worden alvorens het persen, gedroogd in plastic kratten of op traditionele bamboematten. De opslagruimte moet goed geventileerd worden om het vocht van de druiven te reduceren.
Dit drogingsproces heet "appassimento" en duurt 100-120 dagen voor de Amarone, voor Recioto duurt het indrogen langer. De druiven verliezen 30 tot 40% van hun oorspronkelijk gewicht en het suikergehalte loopt sterk op, waardoor met gemak een wijn met (wettelijk minimum) 14% alcoholgehalte ontstaat.
 
In december-januari worden de gedroogde druiven ontdaan van de stelen (destemmed) en zachtjes pneumatisch geperst.
Gistingstemperatuur van 12° tot 23°C.
Maceratie gedurende 35 dagen, waarvan 15 dagen koud.
De wijn wordt voor het verouderen in mei overgebracht in nieuwe 225 liter Franse barrique uit Allier en Nevers en dit voor een periode van 24 maanden.
Er volgt nog een flesrijping van 12 maanden en de wijn komt dan in de handel.
 
Alcohol 16.50% 
Serveertemperatuur 18-19°C
Inhoud 750 ml
   
Beoordeling 2013
James Sucking 94/100
Decanter 97/100 Best in show Medal
Mundus Vini Gold Medal
IWSC Silver Medal
Sélections Mondiales des Vins Canada Silver Medal
IWC Silver Medal
I Vini di Veronelli ***  91/100
Gambero Rosso   Zeer goede tot voortreffelijke wijn in zijn categorie
   
Beoordeling 2015
The Italian Wine Competition Bronze medal
Vini Buoni d'Italia ****
Luca Maroni 93/100
   

VINTAGE 2016

was a great, handbook year! Summer temperatures did not go above 35 °C, avoiding the excess heat that characterised 2015. The composition of the grapes led to a high sugar content, good acidity and a particular abundance of anthocyanins, all thanks to the significant day/night temperature changes that
occurred, especially during veraison. It is in this period, in fact, that the vine is reactive to the accumulation of colouring substances. The vintage did not have any unusual pathological problems, with the exception of the peronospora attacks that took place in June; the vine ripened regularly (bunch closure at the beginning of July and the start of veraison in the first days of August).
Maturation began in mid-August and ended in the first ten days of September, with the main winemaking parameters reaching an excellent level, along with the complete absence of botrytic attacks.

 
0 sterren op basis van 0 beoordelingen