Domini Veneti Recioto della Valpolicella Classico Docg - Vigneti di Moron 2015

Artikelnummer: 704206
Beschikbaarheid: Op voorraad
Geselecteerde wijngaarden en het microklimaat in het gebied van Moron zijn al lang bekend om de rijkdom en intensiteit van hun wijnen, en in het bijzonder voor de zoete Recioto.
De Recioto Vigneti di Moron is niet alleen een dessertwijn, maar een majestueuze en unieke wijn in deze kleine hoek van Italië.
Het is zoet, doet denken aan een kostbare robijn, heeft een volle en intense, omhullende smaak.
In één woord: het is een dessertwijn!
Sta versteld van de explosie!
Intrigerend parfum met hints van donker fruit, bloemen en kruiden.
De smaak is vol, intens, zoete tonen, rijk en zijdezacht.
Goed in balans met een geweldige structuur en een warme complexe afwerking.
 
Grote dessertwijn!
Geweldig op zichzelf of serveren bij cake en koekjes, fondant chocolade en rode vruchtendesserts.
Met de moderne gastronomie, probeer deze Recioto ook eens bij blauwe kazen.

 
Jaartal 2015
Regio Veneto
Producent Domini Veneti by Cantina Valpolicella Negrar
Druif Corvina 60%, Corvinone 15%, Rondinella 15%, overige autochtone druiven 10%
Wijnstijl Zoet, rijk en intens
Appellatie Docg Recioto della Valpolicella Classico
Origine De wijngaarden bevinden zich in het hart van de Valpolicella Classico, in het dorp Moron, heuvels van Negrar, ZO gericht en tussen 200-250 m hoogte.
Aanplanting 3300-3500 wijnstokken/ha
Bodem De bodem is voornamelijk slib en zand, alluviaal puin. De wijngaarden zijn volledig met gras begroeid.  
Oogstperiode Laatste week van september met uitsluitend handmatige selectie.
Opbrengst 20 hl/ha
Vinificatie
 
Druiven voor Amarone en Recioto worden alvorens het persen, gedroogd in plastic kratten of op traditionele bamboematten. De opslagruimte moet goed geventileerd worden om het vocht van de druiven te reduceren.
Dit drogingsproces heet "appassimento".
Het drogen voor de Recioto duurt 130 dagen.
De gedroogde druiven worden ontdaan van de stelen (destemmed) en zachtjes pneumatisch geperst. Gistingstemperatuur van 12° tot 23°C.
Maceratie gedurende 20 dagen. Volledige malolactische gisting.
Veroudering in barriques van Allier gedurende 6 maanden vanaf mei.
Veroudering in fles gedurende 4 maanden.
 
Alcohol 14% 
Serveertemperatuur 12°C
Inhoud 500 ml
Beoordeling 2013 BRONZE MEDAL    Decanter World Wine Award
   
 
 
Recioto : Vroeger werd in de Valpolicella zone voornamelijk Recioto gemaakt. Een zoete rode wijn van ingedroogde druiven. "Recioto" komt van "recia", wat "oren" betekent. Voor deze wijn werden uitsluitend de bovenste druiven, de oren, van de tros gebruikt. Enkele decennia geleden ging men er toe over om het sap van de gedroogde druivn volledig te laten hergisten, waardoor een "Amarone" ontstaat. Inmiddels ligt de productie van Amarone ver boven die van Recioto. Door het voortijdig stopzetten van deze hergisting ontstaat een zoetere zware en zeer fruitige dessertwijn.
 
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen